Karmacs története

 

Régészeti leletek tanúsítják, hogy Karmacs környéke a római idok óta lakott. A falu környékén 1955-ben római kori téglasírt találtak.

Karmacs neve a 13. századból származik. Két település ismert név szerint: Kiskarmacs és Nagykarmacs. Nagykarmacs neve 1380 -ban egy oklevélben szerepel. A két falut a 18. század végén egyesítették.. A török háborúk idején, a 16. században a lakosság elmenekült.

A fejlodés 200 évvel a 18. század vége elott kezdodött: 2 vízimalom és 3 vendéglo muködött, 15 iparos dolgozott a faluban.

Egy telekre több házat építettek, ez a struktúra jellemezte a falut. Ez a struktúra még ma is látható a "Kisfaludy" utcában.

A népesség száma: 1785-ben 830 lakos,

________________1857-ben 1079,

________________1930-ban 1310,

________________1980-ban 936,

________________1992-ben kb. 890 lakos.

1935 –ben 3 egyesület muködött a faluban:

 

Karmacs építészeti emlékei

 

A temetoben áll egy, a 15. században, gótikus stílusban épített templom tornya, amelyet késobb 1760 körül barokkstílusban renováltak. A hajót 1895-ben lebontották, a kövekbol lett a mai lelkészlak felépítve. A tuzfalba beépítettek egy gótikus rózsa ablakot. A tornyot a 80-as években restaurálták. A barokk katolikus templom a 18. századból származik, 1862-ben restaurálták romantikus stílusban. A régi parasztházak, néhány udvarház sajnos már nem látható eredeti állapotban, ezeket modernizálták, átépítették..

Több új ház épült Karmacson, 1992. óta 7 család foglalkozik vendégfogadással. A faluban nincsenek üres házak, több házat külföldiek vásároltak meg.

 

Karmacs ma

Karmacs 12 Km távolságra fekszik Keszthelytol és 6 Km távolságra Hévíztol. A világhíru gyógyhely, Hévíz, fontos szerepet játszik a falu lakóinak életében: majdnem minden családból dolgozik valaki Hévíz kórházaiban, hoteljaiban, éttermeiben.

A faluban van egy lovasudvar, ahol lovagolni, kocsizni lehet. Bécsben és Karmacson él Zsú Sajó festomuvész. Keszthelyen és Hévízen is volt már kiállítása. Karmacs iskolájában 85 gyerek tanul 8 osztályban. Van óvoda, postahivatal, orvosi rendelo körzeti orvossal, gyógyszertár, könyvtár / a Keszthelyi Városi Könyvtár fiókkönyvtára/, idosek otthona és kultúrház.

A falu hagyományos rendezvényei októberben a szüreti felvonulás és szüreti bál, májusban a májusfaállítás és különbözo kulturális sport rendezvények. Felélesztettük a különbözo néphagyományokat és szokásokat: pünkösdi szokások, Luca-nap, Betlehemezés.

Árpád Targuba

Polgarmester Karmacs